czwartek, 31 marca 2016

Ogień Trawienny: Triphala Przychodzi na Ratunek


Według Ajurwedy, podstawą zdrowia jest dobre trawienie. Jeśli odżywiamy się we właściwy sposób i trawienie przebiega sprawnie, zdrowie jest utrzymane. Jeżeli natomiast nasze trawienie jest "upośledzone" w konswekwencji niewłaściwego doboru jedzenia i złych nawyków żywieniowych, niestrawione substancje przyczyniają się do powstania toksyn (nazywanych w Ajurwedzie ama) odpowiedzialnych za wszelkie choroby. Ama jest tym samym dla układu trawiennego co cholesterol dla żył. Proces trawienia jest dla łatwości zrozumienia przedstawiony jako ogień trawienny (agni). Jedym z celów Ajurwedy jest wzmocnienie ognia trawiennego agni i eliminacja toksyn trawieniowych ama.

Jedną z najczęściej stosowanych ziołowych formulacji na wspomaganie trawienia i oczyszczenie układu trawiennego jest Triphala. Triphala oznacza dosłownie "trzy owoce" (tri + phala): Amalaki, Haritaki oraz Bibhitaki. Każdy z nich osobno ma wyjątkowe właściwości. Przyjrzymy się pokrótce dwum najbardziej charakterystycznym z nich.

Haritaki to owoc trzymany przez Buddę Medycyny w lewej dłoni. Niektóre z określeń stosowanych do określenia Haritaki to "leczący wszystkie choroby" czy też "król lekarstw". Charaka, jeden z założycieli Ajurwedy, pisze, że Haritaki jest "tak odżywcze i pożyteczne dla każdego, jak mleko matki". Niektóre z efektów Haritaki:
  • wzmacnia trawienie
  • usuwa toksyny 
  • oczyszcza krew
  • wspomaga wypróżnianie
  • pomaga na zatrucie pokarmowe

Amalaki to mały owoc przypominający agrest, który jest bardzo bogaty w witaminę C. Niektóre źródła podają, że jeden owoc Amalaki zawiera w sobie tyle samo witaminy C, co cztery pomarańcze. Wspomniany wcześniej Charaka pisze, że spożywanie odmładzającej kombinacji ziołowej, której głównym składnikiem jest Amalaki, zapewni stuletni żywot bez oznak niedołęstwa. Wspołczesna medycyna natomiast mówi o witaminie C jako o antyoksydancie, który zapobiega starzeniu się komórek. Niektóre z efektów Amalaki:
  • wzmacnia trawienie 
  • wzmacnia wątrobę
  • wzmacnia wzrok
  • działanie odmładzające
  • pomaga na problemy układu moczowego

Zapoznawszy się wstępnie z kluczowymi składnikami tej ziołowej kombinacji, możemy teraz przejść do opisu samej Triphali. Jest to jedna z najczęściej używanych ziołowych kombinacji w Ajurwedzie, przepisywana na różne problemy zdrowotne. Jest to logiczne, jeśli przypomnimy sobie, że dobre trawienie jest w tym systemie medycyny uważane za podstawę zdrowia. Triphala wzmacnia trawienie i przyswajanie pożywienia, zapewnia regularne wydalanie się, usuwa toksyny trawienne ama, obniża cholesterol, oczyszcza wątrobę i wspomaga produkcję żółci, ma efekt odchudzający, efekt odmładzający i wzmacnia odporność.

Jedna anegdota mówi o osiemdziesięcioletnim joginie w świetnym zdrowiu i dobrej kondycji, który jako składnik swojej diety codziennie przyjmuje Triphalę. Inna anegdota mówi o osobie, która schudła dziewięc kilogramów po miesiącu przyjmowania Triphali. Ja osobiście zaobserwowałem, że jeśli regularnie przyjmuję Triphalę, to wypróżniam się dwa razy na dzień, czyli raz więcej niż zwykle. Nawiasem mówiąc, przeczyszczający efekt Triphali nie osłabia w żaden sposób organizmu, ponieważ ma ona jednocześnie odżywczą funkcję.

W jaki sposób można spożywać Triphalę? Sproszkowane owoce można zalać wrzątkiem i wypić jako herbatę. W smaku będzie gorzka, cierpka i kwaśna. Spożywanie kapsułek ze sproszkowanymi owocami także jest opcją.

W przypadku lekarstw roślinnych najważniejsza jest regularność. To nie ilość spożywanych ziół, ale regularność w ich spożywaniu jest kluczem do uzyskania upragnionych efektów. Dlatego dawka spożywanych ziół nie musi być duża; musi natomiast być spożywana regularnie przez długi okres.







2 komentarze: