czwartek, 21 stycznia 2016

Owoc Głogu: Na Wzmocnienie Serca


Owoc głogu znany jest w medycynie chińskiej jako Shan Zha. W smaku jest kwaśny a w działaniu ogrzewający.

Jego głownym działaniem jest wzmacnianie układu krążenia: polepszanie stanu zdrowia serca, żył i tętnic. Owoc głogu obniża poziom cholesterolu we krwi, przez co jest dobrym lekiem na miażdżycę tętnic. Pomaga także na pieczenie lub ból w klatce piersiowej spowodowany niedostatecznym ukrwieniem serca, którego przyczyną jest zawężenie tętnic wieńcowych. Zapobiega tym samym zawałowi. Owoc głogu normalizuje przyśpieszoną lub nieregularną akcję serca. Kolejnym działaniem tego owocu jest obniżanie wysokiego ciśnienia krwi poprzez relaksację mięśnia sercowego.

Drugim głownym działaniem owocu głogu jest wzmanianie trawienia, szczególnie zaradzanie niestrawności spowodowanej spożyciem potraw mięsnych i tłustych. Niestrawnośc ta może przybrać formę bólu brzucha, odbijania się, cofania się jedzenia (refluks), czy rozdęcia brzucha.

Ogólnie rzecz biorąc, owoc głogu krzewi zdrowe żyły, zdrowe serce i normalizuje krążenie krwi, przez co jest dobrym lekarstwem na choroby serca. Ten dobroczynny efekt regulacji pracy serca wywiera w konsekwencji uspokajające działanie na układ nerwowy, przez co w medycynie indyjskiej głóg jest stosowany jako jeden ze składników zielarskich formulacji na uspokojenie problemów o podłożu emocjonalnym i psychicznym, czy innymi słowy w celu zharmonizowania emocji z psychiką. Ajurweda uczy, że burzliwe emocje zaburzają normalne funkcjonowanie umysłu, tak samo jak niespokojny umysł na negatywny wpływ na emocje.
________________________________________________________________________

Suszone owoce głogu przedstawione na zdjęciu można spożywać jako herbatę. Napar z głogu jest naprawdę smaczny, przyjemnie kwaśny z lekką nutą słodyczy. W przypadku herbat z suszonych owoców i innych ziołowych naparów przyrządzanych z suszonych kawałków roślin, zamiast zalewania wrzątkiem, lepsze efekty otrzymuje się po zagotowaniu na średnim ogniu przez dziesięć do piętnastu minut. Garść suszonych owoców może dać nam dwa dzbanki herbaty jeśli zagotujemy głóg ponownie. Herbata z głogu to smaczny napój, który możemy spożywać z przekonaniem, że robimy coś dobrego dla naszego serca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz