czwartek, 18 sierpnia 2016

Chawanprash: Ziołowy Dżem Długowieczności

Istnieje wiele sposobów spożywania ziół. Każdy z nich przynosi odmienne efekty. Różna jest także siła działania. Wybór metody podyktuje specyfika dolegliwości albo pożądany zdrowotny efekt. Sposób albo substancję ułatwiającą przyjmowanie ziół określa się mianem nośnika. (Sposobem może być herbata. Substancją może być miód).

Na Zachodzie, najpopularniejsze metody spożywania ziół to herbaty i kapsułki ze sproszkowanymi ziołami. Natomiast w Indiach, często stosowane są dżemy ziołowe i ghi ziołowe.

W czołówce dżemów ziołowych stoi Chawanprash, w którego skład wchodzi miód, ghi, olej sezamowy, amalaki (piszę o nim w poprzednim poście na temat Triphali) oraz kilkadziesiąt innych ziół, łącznie około pięćdziesiąt.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz